Állat asszisztált terápia

A terápiás kutyának nincsen fajtája és nem is születik erre a feladatra. Olyan megfelelően képzett kutyákból lesznek, akik a gazdájukkal egy csapatként dolgoznak.

Milyen tulajdonságok szükségesek?

Barátságos,emberközpontú természet, nagyon jól szocializált, biztos alaptermészet, magas toleranciaküszöb. Kimagasló terhelhetőség és megfelelő egészség. Az emberekkel és más kutyákkal feltétel nélküli barátságos viselkedés.
Megkülönböztetünk Állat Asszisztált Terápiát (AAT) és Állat Asszisztált Aktivitást(AAA).

Az AAT esetében konkrét fejlesztő munka folyik egy előre meghatározott cél érdekében. A csapat tagja a páros mellett egy szakember.

Az AAA a szabályok kevésbé kötöttek, nem a fejlesztés a cél, hanem a terápián résztevevő alanyon kedvének,életminőségének javítása.

Mindkettő komoly felkészülést igényel a terápiás páros részéről.
Viselkedészavaros gyerekek, autisták, értelmileg akadályozott emberek, mozgássérültek, otthonban élő idősek lehetnek elsősorban a terápia alanyai. Természetesen a felsorolás nem teljes, tulajdonképpen bármilyen csoportba bevonható a kutya, mint motivációs partner.

A legfőbb ereje a kutyának a mindenkit elfogadó természete.A kutyáknak nincsenek elvárásaik. Előítélet nélkül közelednek az emberhez. Megbíznak bennünk, megosztják velünk a közelségüket, biztonságot és védelmet adnak. Érzékenyen reagálnak a
hangulatváltozásra és az érzelmekre.

A kutyás terápiás foglakozás játékos óra, ahol nincsen rossz megoldás, így egy szorongás- és elvárásmentes környezet alakul ki. Szinte észrevétlenül fejlődik az emlékezet, a finom motorika, a csoportban való működés, a gondolkodás. Ezek mind kiragadott példák, a sort sokáig lehetne folytatni.
Fontosnak tartjuk, hogy megfelelő párosok dolgozzanak ezért nyitottak vagyunk minden megkeresésre mind az intézmények, mind az érdeklődő gazdik részéről. Célunk, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson ez a fajta terápia.

Kutyáink vizsgázottak és megfelelnek a terápiás kutya normáinak.