Kölyökkutya érkezik a a házhoz2018-09-30T07:58:09+02:00

Kölyökkutya érkezik a házhoz

A kölyökkutyák a legaranyosabbak, de a legtöbb gond is velük van. Ezért csak akkor fogadjunk örökbe kiskutyát, ha van elég időnk vele foglalkozni, meg tudjuk oldani, hogy ne maradjon hosszabb időre egyedül.

A kölyköket 8-9 hetesen választjuk el anyjuktól, testvéreiktől. A kutyus ilyenkor még igen kicsi, szinte biztos, hogy az első napokban nehezebben fogja viselni az új környezetet és azt, hogy már nincs a biztonságot jelentő mama mellett. Hirtelen egyedül érzi magát. Sokszor adunk egy rongydarabot a volt alomból, így a megszokott szag talán könnyebben elviselhetővé teszi majd számára az új hely elfogadását.
Hazaérkezéskor mutassuk meg neki a helyét. A lakás adottságait figyelembe véve ez legyen huzatmentes helyen, lehetőleg ne zárja ki a kutyust a család életéből, de alkalmas legyen nyugodt pihenésre is. Aztán engedjük, hogy körbejárja, felfedezze a lakást, a kertet. Mindvégig maradjunk a közelébe, egyrészt hogy vigyázzunk rá, másrészt, hogy ne érezze magát egyedül. Adjunk neki egy kis enni-, innivalót -ha lehet azt, amit az alomban kapott-, hogy érezze a gondoskodást. Nagyjából ettől ki is merül szegényke, jobb esetben elalszik, rosszabb esetben sírdogál egy kicsit. Ez természetes, próbáljuk meg szeretetünkkel, simogatásunkkal megnyugtatni. Az érintés, a simogatás ebben a korban rendkívül fontos számukra (természetesen később is), erősíti egyéniségüket, bátorságukat és kapcsolatukat a gazdival. Valószínűleg pár éjjel a kutyus felébred, de ekkor is legyünk vele megértők, türelmesek.

Ahogy telnek a napok, egyre kíváncsibb lesz az őt körülvevő világra. Bár már kitűnően működnek érzékszervei (látás, hallás, szaglás), még nem tudja, mire kell figyelni. Érdekli minden, ami az útjába kerül (és ami nem, csak ő kotorja ki magának) mindent megszagol, megvizsgál, megrágcsál. Ezért fontos néhány biztonsági intézkedést tennünk. Figyeljünk oda az éles, törékeny, balesetveszélyes tárgyakra, a tisztítószerekre. Egy lakás, kert sok veszélyt tartogat a kutyus számára. Ő mindig láb alatt van, vigyázzunk rá ne lépjünk, rá ne csukjuk az ajtót, mert nem is hinnénk milyen fürge tud lenni. Különösen vigyázni kell kertes ház esetén, nehogy megszökjön, hiszen még nem kötődik az új helyhez és a kinti világ is érdekes számára. Másik nagy veszély a lakásoknál az erkély! Nagyon vigyázzunk, mert pillanatok alatt meglehet a baj, a kutyus a hézagos rácson leeshet. Ezért ha ennek fennáll a veszélye, dróthálóval körbe kell keríteni a korlátot ill. a kerítést is, ha kiférhet rajta a kutyus.

Ha más kutya is él a családban, a jövevény sorsa nehezebb. A már ott lévő kutyus védi a territóriumát, sok esetben “irigy kutya” lesz. Fokozatosan ismertessük össze a két kutyát, engedjük, hogy összeszaglászkodjanak, figyeljük, nem vált-e ki agresszív reakciót a kölyök, nem morogja-e meg a másik kutya. Ha túl idegesen reagál a régi kutya, hagyjuk abba a szoktatást, de szóljunk rá erélyesen, tudatosítsuk, hogy nem szabad bántani a kicsit. Természetesen később újra próbálkozni kell. Tapasztalatunk szerint az esetek többségében nincs gond, a felnőtt kutyák a kölykökkel összebarátkoznak. Addig ne hagyjuk őket kettesben, felügyelet nélkül, amíg biztosak nem vagyunk benne, hogy teljesen elfogadták egymást.
Öreg kutya esetében okozhat még gondot a kölyök játékossága, idegesítő tud lenni számára, ezért erre figyeljünk oda folyamatosan.

Macska. Hát ez mindig kétesélyes. Általában a macskák lesznek undokok, fújnak a kölyökre, mivel a kutyusban ilyenkor még nincs ellenséges érzés velük szemben. Az esetek többségében azonban inkább játszótársak lesznek, jó barátság alakul ki köztük. Azért az elején figyeljünk rájuk, mert egy-egy cica pofonból a karmok miatt komoly sérülés keletkezhet.

Kb. 8 hetes korban max. 3 órán keresztül képesek tartani a vizeletüket. Ez azt jelenti, hogy 2-3 óránként lehetőséget kell adni a kutyának, hogy elvégezhesse a dolgát. Nagyon fontos a szobatisztaságra való szoktatás módja. Közismert, hogy a kutya eredendően tiszta állat, vigyáz arra, hogy a környezete ahol él, ahol alszik, tiszta legyen, szándékosan nem piszkít oda. A kutya igyekszik mindig ugyanott elvégezni a dolgát. Lakásban újságpapírt terítsünk az általunk alkalmas helyre, vagy sokan kartondobozba homokot tesznek és oda tegyük be időnként a kutyust. Figyeljünk bizonyos jelekre, amelyek arra utalnak, hogy itt az ideje: a kutyus a földet szaglássza, toporog, köröz megfelelő helyet keresve. Ilyenkor kapjuk fel őt és irány az újságpapír vagy doboz. Ha sikerül valami produktum, dicsérjük meg, ha mégsem sikerült a papíron befejezni a dolgot, ne szidjuk le és főleg ne nyomjuk bele az orrát, ahogy azt sokan hatásosnak vélik! Ezzel csak megriasztjuk a kutyust, félni fog és rossz élményt köt a dolga elvégzéséhez, ami megnehezíti a feladatunkat. Hatásos, ha egy már kicsit összepisilt újságpapírdarabot ott hagyunk a kijelölt helyen, legközelebb érzi a szagát, ez arra fogja ösztönözni, hogy megint ott végezze el a dolgát. Éppen ezért ha véletlenül a kutyus a szőnyegre vagy a padlóra piszkít, nem elég vízzel felmosni, használjunk enzimes tisztítószert, hogy elvegye a vizelet és széklet szagot.
Amikor már nagyobb a kölyök, szoktassuk hozzá, hogy szabadban végezze el a dolgát. Próbáljuk meg gyakran levinni, főleg etetés vagy alvás után. Siker esetén mindig dicsérjük meg!

Sétáltassuk a kutyust minél többet, vigyük ingergazdag környezetbe. Ilyenkor fejlődik ki szociális érzékenységük is. Mivel az elválasztott kutyák a két alapoltás ellenére is nagyon védtelenek a betegségekkel szemben, az Örökbeadási szerződés mellékletében szereplő oltások, féreghajtók időbeni beadásáról az új gazdinak kell gondoskodnia. Érdemes kutyánkat betegségek megelőzése céljából oltatni, a kullancsok ellen védeni, mert bár az oltás nem olcsó, ha a kutyus megbetegszik a kezelése biztos, hogy többe kerül, nem is beszélve arról, hogy sok esetben egy-egy betegségnek szomorú kimenetele is lehet.
Rendszeresen vigyük el kutyusunkat az állatorvoshoz, ez az oltások beadása miatt úgyis szükséges .Egy kölyökkutya rengeteg törődést és figyelmet kíván, az etetés terén pedig még inkább. A kölyökkutyák nagyon gyorsan nőnek és magas energiatartalmú étrendre van szükségük. Az első évben annyit fejlődnek, mint egy gyerek serdülőkorában. A gyomruk kicsi, ezért 3 hónapos korukig 4-szer, féléves korukig 3-szor kell etetni őket egy nap. Utána egyéves korig kétszer, majd elég egyszer, bár sok állatorvos szerint jó, ha a napi adagot két részben adjuk oda a kutyusnak. Kölyökkutyánál se hagyjuk a táljában egész nap az ételt, mondván egyen, amikor akar. Jó, ha mindig ugyanabban az időpontban adunk a kutyusnak enni, fél óráig hagyjuk enni, azután a maradékot vegyük el előle. Mindig legalább szobahőmérsékletű eledelt adjunk, ne hűtőből kivett hőmérsékletűt! A kölyökkutyát speciális, nekik készített étellel kell etetni és nem emberi étellel! Persze az sokkal ízletesebb, mint a száraz táp, de nem biztosít egészséges fejlődést. A jó minőségű kész kutyaeledelek tartalmazzák az összes szükséges ásványi anyagot, de drágábbak. Mégis ha módunk van, ezen neveljük fel kutyusunkat. Megtérül. A kölyökkutyák fehérje- és zsírszükséglete jóval nagyobb, mint a felnőtt kutyáké, de nem mindegy, hogy ezt milyen étel formájában kapják. A kész tápok ennek megfelelően vannak összeállítva.

Ne adjuk tiszta tehéntejet a kutyusnak, mert nehezen emészti a tejcukrot, hasmenést okozhat. Ezért a sajttal is vigyázni kell. Macskatápot se adjunk a kutyának. A tévhittel ellentétben a kutyának (felnőttkorban sem) soha ne adjunk romlott ételt, nem igaz, hogy a kutya még megeheti azt, amit az ember már nem. Egy kölyöknél pedig végzetes lehet. A csonttal is vigyázni kell, mert nemcsak a csirkecsont, de a többi is törhet szilánkosra, néha fogpiszkálónyi vékonyságot tudnak kifaragni a kutyusok belőle és ebből komoly sérülés lehet. Jobb, ha az állateledeleseknél kapható műcsontot rágja a kutyus és a szükséges kalciumot tabletta formában adagoljuk. Nagyon fontos, hogy a kutyának úgy kölyökkorában, mint később legyen mindig friss vize. A zöldségek közül ne adjunk krumplit, babot, borsót, káposztafélét, helyette inkább sárgarépát. A rizs megfőzve könnyen emészthető, ezért hússal -lehetőleg csirke, pulyka hússal- keverve kitűnő táplálék különösen, ha a kutya beteg, lábadozik. Esetenként, heti 1-2 alkalommal egy-egy tojást is belekeverhetünk nyersen a kutyus ételébe, ez is tápláló. Egyszer-egyszer adhatunk a kutyusnak főtt májat a magas A és B1 valamint foszfor tartalma miatt. Hasznos, ha néha gabonapelyhet keverünk az ételébe, pl. kukoricapelyhet. A mennyiségre is oda kell figyelni, általában egy kölyökkutyának naponta testsúly-kilogrammonként kb. 30 gramm húsra és ugyanannyi gabonafélére van szüksége. (Felnőtt kutyának már elég a 20-20gramm/testsúlykiló) Ha odafigyelünk, látjuk mikor éhes a kutyus és mikor kap eleget enni. Ne etessük túl sem, mert a kutya nem érti, miért fogjuk fogyókúrára, ha elhízott. Bár kölyökkorban el kell kezdeni a kutyus nevelését, de csak az alapokat és vegyük figyelembe, hogy hamar lankad a figyelmük. Ilyenkor a kutyusnak még nincs kifejlett idegrendszere, ne legyen a nevelés intenzív. A foglalkozás lényege a türelem, következetesség és legfontosabb a dicséret.

Az első, hogy a kutya megtanulja a nevét, így tudni fogja, ha neki szólunk. A név legyen rövid (nem Ákombákom) és mindig ismételjük, ha a kutyussal vagyunk. Fontos megtanítani az ÜL! parancsszót is. Ezt legegyszerűbb az étel odaadása előtt mondani és a kutyus hátsóját finom mozdulattal kicsit lenyomni. Ha valamit tiltani akarunk, határozott NEM! -mel tegyük, ne fűzzünk hozzá hosszas magyarázatot. A kutya behívása, magunkhoz szólítása a legnehezebb feladat mindkettőnk számára, de ennek megtanulása elkerülhetetlen, sok esetben akár a kutya életét is megmenthetjük vele. Tegyük rá a kutyusra a pórázt, álljunk meg előtte, várjuk meg míg, szembenéz, ránk figyel, ekkor lassan hátráljunk és közbe hívogassuk a GYERE IDE! parancsszóval. Szükség esetén a pórázt nagyon óvatosan húzzuk magunk felé, közben tovább hátráljunk és folyamatosan ismételgessük a parancsot. Előbb-utóbb tudatosulni fog a kutyusban, hogy mit is várunk el tőle.
Tanítsuk meg, hogy a kertből, a lakásból nyitott ajtó mellett sem mehet ki. Mindig ültessük le, mielőtt kilépnénk vele az ajtón, és mondjuk a MARADJ parancsszót. Mi menjünk ki és szoktassuk hozzá a kutyát, hogy ő csak a parancs oldásakor (pl. GYERE, FUTÁS) léphet ki. Ugyanezt tanítsuk meg a járdáról való lelépésnél is. A felsorolt feladatokat minden nap, többször gyakoroljuk, hogy bevésődhessen a kutyák emlékezetébe. Ha látjuk, hogy fáradt, hagyjuk játszani, hiszen még gyerek.

A nevelés (inkább a kutyával való együttműködés) lényege, hogy SOHA ne veréssel próbáljuk rávenni valamire a kutyust ill. megtorolni valamit rajta. Minden gyakorlatot kövessen dicséret, simogatás, esetleg jutalomfalat. Ha valami rossz fát tesz a kutyus a tűzre, elég leszidni őt, mert ha elnyertük szeretetét ez is bántani fogja! Ismert jelenség, hogy a család eszik az asztalnál, közben a kutya szánakozó pillantásokkal üzeni: “Nem látod, hogy mindjárt éhen halok?” Ha ilyenkor lopva adunk neki egy-egy falatot az asztal alatt, minden étkezésünknél kuncsorogni fog. Mielőtt leülünk enni, etessük meg a kutyust és parancsoljuk a helyére addig amíg eszünk. Utána közénk lehet hívni (az esetek többségében amint befejezzük az evést, jön magától) és dicsérjük meg. Ha ezt nem így tesszük, állandóan szemrehányó pillantások kíséretében ehetünk, de ne a kutyát okoljuk ezért.
Sokan követnek el hibát a kutya gyerekkel való megismertetésénél. Először is mondjuk meg gyerekünknek, hogy a kutyus nem “plüssből” van, ő egy élőlény, érzi a simogatást, de a fájdalmat is. A gyereket meg kell tanítani a kutya tiszteletére. Természetesen a kutyát is meg kell tanítani bizonyos szabályokra, de ez kölyök korban nem okoz gondot. Mi szükséges a kiskutya kedvező fejlődéséhez? A kutyánál csakis akkor valósulhat meg az ember által elvárt viselkedés a mindennapok, a közös munka, a sport és a tréning során, ha az állat számára fizikai, pszichikai és érzelmi síkon egyformán biztosítottak azok a feltételek ,amelyekre a mai civilizált. európai környezetben szüksége van.
A kutya legkedvezőbb testi és szellemi fejlődéséhez, valamint ennek a harmonikus egyensúlyban tartásához az alábbi dolgok szükségesek:

  1. a kutya életkorához, egészségi állapotához illő, minőségi táplálék,
  2. rendszeres közös játék biztosítása az emberi társakkal és fajtársakkal
  3. nyugalom, pihenés lehetőségének biztosítása
  4. mozgás igény kielégítése
  5. munkavégzés vagy annak pótlása
  6. oktatás, tanulás ,tréning
  7. egészségügyi ellátás
Go to Top