Törzskönyvezéssel kapcsolatos kérdések

2017. januárjától a törzskönyvnek (más néven származási lapnak) két fajtája létezik. A törzskönyv tartalmazza a labrador kiskutya törzskönyvi nevét, chip számát, születési adatait, a tenyésztő nevét és címét, valamint a kiskutya családfáját/felmenőit (pedigree).

a.) Standard származási lap: kiskutya mindkét szülőpárja teljesítette a tenyésztésbe vétel minimumként meghatározott feltételrendszerét.

b.) Prémium származási lap: kiskutya mindkét szülőpárja teljesítette a tenyésztésbe vétel emelt szintű/prémiumk tenyésztési feltételeit. (kivéve munkavizsga, az elég az egyik félnek)

A MEOESZ törzskönyvezési szabályzatáról további információ az alábbi linken található: https://www.kennelclub.hu/files/files/torzskonyvezesiszabalyzat201709.pdf

Mit jelent a származási lapon a “NEM TENYÉSZTHETŐ” felírat?

2017. januárja óta a MEOESZ lehetőséget biztosít rá, hogy a tenyésztő maga dönthessen arról, hogy hozzájárul-e a kiskutya későbbi tenyésztésbe vételéhez. Mi  azért örülünk ennek a lehetőségnek, mert sokszor találkoztunk olyan esettel, amikor a gazdik azt állítják, hogy náluk a kutya családtag lesz és nincsenek tenyésztési céljaik, majd sajnos befedeztetik. Ez a kutyatartói magatartás nem csupán ellentmond az elveinkkel, de a kutya javát sem szolgálja, ráadásul teljesen beleütközik a fentiekben leírt szabályokba.

„Nem tenyészthető” felirat jelentése  a korábbi tulajdonos rendelkezése alapján nem tenyészthető.

Örülünk neki, hogy tenyésztőként lehetőségünk nyílik erre a döntésre és az úgy nevezett „szaporításnak” ezzel egy kis gátat szabhatunk.