Kullancsveszély2018-09-26T13:48:46+02:00

Kullancsveszélyben a négylábúak

A kutyák egyre gyakoribb, akár végzetes betegsége a babézia.

A babézia, magyarul vérvizelés a kullancsfertőzések újabban egyre terjedő veszélye a Lyme-kór mellett. Egyenlőre a kutyáknál fordul elő leggyakrabban. Latin neve is erre utal: Babesia canis. A sokszor halálos kimenetelű betegség okozója egy aprócska körte alakú véglény, ami a vörösvértesteket károsítja, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.

Az enyhe telek után megszaporodó kullancsok az – egyelőre kutyák számára – igen veszélyes, úgynevezett babesiosis kórokozóját is nagyobb számban terjesztik. Egyre több halálos végű babéziás kutyafertőzéssel találkozunk. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt a vérvizelést okozó korokozó jelenléte a lovakban, esetleg szarvasmarhában volt tetten érhető, ám úgy látszik, hogy az utóbbi években kialakult egy olyan törzse, ami a kutyákra specializálta magát. Évente növekvő számú babéziás kutya kerül be hozzánk is. A betegség meglehetősen gyors lefolyású, és a kezdeti tünetei nem rendkívüliek. A babézia első jeleként – a fertőzést követő három-öt nap múltán – az állat levert és étvágytalan, ami nyaranta a hőségben gyakorta előfordul. A láz magas: 40 fok feletti. Ehhez aztán társul a sötét vizelés és a “sárgaság” megjelenése, amelyet szervi problémák megjelenése – lép-, máj- és veseelváltozások követnek. A betegség idejében elkapva gyógyítható, ezért ha a kedvenc bundája kullancsokkal teli, érdemes beugrani az állatorvoshoz minimum egy tanácsért. Jó hatású a Killtix kullancsnyakörv, és akadnak olyan nyakra csöpögtető szerek, – a kutyát kell velük bekenni -, ami több héten át jótékony védelmet biztosít, de csak a rövid szőrű egyedeknél.

Mindenképpen a megelőzés sokkal fontosabb, mint a kedvencünket kitenni egy esetleges fertőzésveszélynek. A megelőzés fontos része, hogy a szobakutyákkal a sétáltatás idején érdemes elkerülni az erdőket, városi parkokat, egyéb kutyás kirándulóhelyeket illetve hazatérve jól át kell nézni a bundáját és rendszeresen használni a kullancs elleni szereket.

Go to Top