Labrador retriever fajta standard

SZÁRMAZÁSI HELY: Nagy-Britannia 

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉSE: Erős felépítésű, élénk, rövid ágyékrésszel rendelkezik, széles koponya, mély mellkas és jól ívelt bordák, széles és erős ágyék, far és hátulsó végtagok

JELLEMZŐI: Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó vadászkutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérőkutya.

JELLEME: Intelligens, figyelmes, készséges kutya, minden vágya, hogy gazdájának örömet szerezzen. Barátságos természetű, az agresszivitás vagy a félénkség legkisebb jele nélkül.

FEJ ÉS KOPONYA: Széles, jól formált agykoponya kifejezett stoppal, a pofa nem lehet húsos. Az arcorri rész közepesen hosszú, erős, nem hegyes. Az orrtükör széles, jól képzett orrlyukakkal.

SZEM: Közepes nagyságú, intelligenciát és jóindulatot sugároz, barna vagy mogyorószín.

FÜL: Nem nagy és nem nehéz, szorosan a fejhez simul, magasan és meglehetősen szélesen hátul tűzöttek.

FOGAZAT: Erős állcsont-állkapocs és fogak tökéletes, szabályos és teljes ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül fedi az alsót és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.

NYAK: Száraz, vastag, erőteljes, a megfelelően dőlt lapockába megy át.

ELÜLSŐ VÉGTAG: Hosszú, ferde lapocka a felkar- és az alkarcsontok erősek és a könyöktől a talaj felé ellőről és oldalról tekintve is egyenesek.

TEST: Mély és széles, dongás mellkas jól ívelt bordákkal. Egyenes felső vonal. Széles, rövid és erős ágyékrész.

HÁTULSÓ TESTRÉSZ: Jól fejlett a farok felé nem lejtős far, jól szögelt térdízület. Mélyen elhelyezkedő csánkízület, a tehénállás nagyon nagy hiba.

MANCS: Kerek, kompakt, jó csontos alappal, jól fejlett talppárnákkal.

FAROK: Tipikus ismertető jele, hogy a tövénél nagyon vastag, a hegye felé fokozatosan elvékonyodik, középhosszú, elálló szőrzet nélkül, de azért mindenütt köröskörül rövid, vastag szőrrel fedett, ezért ?hengeres? megjelenésű, ún. ?vidra farok?. Jókedvűen, de semmi esetre sem a hát vonala felett hordja.

MOZGÁS: Szabad, térölelő, amelynél az elülső és a hátulsó végtagok egyenesek és párhuzamosak.

SZŐRZET: Tipikus ismertetőjele, rövid, vastag, nem hullámos, nem zászlós, elég kemény tapintású, időjárás- álló aljszőrzet.

SZÍN: Egyszínű fekete, sárga, vagy csokoládé színű. A sárga árnyalata lehet bármely a világos krémszínűtől a rókavörösig. Egy kis fehér mellfolt megengedett.

NAGYSÁG: Az ideális marmagasság kanoknál 56-57cm, szukáknál 54-56cm.

HIBÁK: Minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, mely értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.

MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.